Studiemiddag PMT in de revalidatie
Het vakgebied PMT is relatief nieuw in de revalidatie sector en er vindt nog weinig kennisoverdracht plaats. De werkveldgroep van de NVPMT in de revalidatie is nieuw leven ingeblazen met het doel om PMT-ers in deze sector met elkaar te verbinden en van elkaar te laten leren. Deze studiemiddag zal daarom deels in het teken staan van ontmoeting en verbinding, maar ook van kennisoverdracht. De gegeven workshops gaan zowel over het programma en de rol van de therapeut tijdens specifieke revalidatie trajecten, maar ook over verschillende modules, denkwijzen en theorieën. De deelnemers leren over de werkwijze bij andere centra en worden geschoold in verschillende modules en theorieën.
Programma studiemiddag PMT in de revalidatie
Datum:
Vrijdag 24 mei 2024
Locatie:
De Hoogstraat revalidatiecentrum
Rembrandtkade 13583 TM Utrecht
Kosten:
Gratis
Punten Register Vaktherapie:
3
Het programma ziet er als volgt uit:
12.45 – 13.00 |
Inloop met koffie + thee |
13.00 – 13.30 |
Gezamenlijke start |
13.30 – 13.45 |
Inleiding PMT binnen de Hoogstraat |
14.00 – 15.00 |
Workshop ronde 1 |
15.00 – 15.15 |
Koffie pauze |
15.15 – 16.15 |
Workshop ronde 2 |
16.20 – 16.45 |
PMT als revalidatieberoep |
16.45 - … |
Netwerkborrel |
Niet leden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar werkveldgroepen@nvpmt.nl
Workshops studiemiddag PMT in de revalidatie – 24 mei 2024
Ronde 1 : 14.30 – 15.30
Workshop 1a: Een inkijkje in een module binnen de hartrevalidatie waarin Psychologie en PMT samenwerkt.
Gegeven door: Thekla de Jong & Inge Schipper à UMC Groningen
In deze workshop wordt een kijkje in de keuken gegeven binnen de hartrevalidatie. Er wordt gewerkt volgens een specifieke module; voor wie is deze bedoelt en hoe ziet deze eruit? Daarnaast wordt ingezoomd op de rol van de PMT-er en de samenwerking met de psychologie.
Workshop 1b: Groepsdynamische processen tijdens een PMT behandeling.
Gegeven door: Savanna Blankesteijn & Charlotte Cecillon à Hersenz
Aan de hand van verschillende interactieve en ervaringsgerichte oefeningen komen de groepsdynamische processen naar voren die zich afspelen in een behandeltraject, van kennismaking naar afscheid nemen. Deze processen worden gekoppeld aan verschillende behandelthema’s en theoretische kaders, zoals het duale procesmodel, het stretch en stressmodel, de Window of tolerance en de positieve psychologie.
Workshop 1c: Gedragsverandering bij chronische / aanhoudende pijn.
Gegeven door: Roel van Maasakkers & Hilde van Wageningen à Sint Maartenskliniek
In deze workshop komen verschillende thema’s naar voren rondom gedragsverandering bij chronische / aanhoudende pijn, waarbij de patiënt uiteindelijk beter leert functioneren ondanks de pijn. Dit gaat in de kern over het functioneren (in de breedste zin van het woord) binnen de belastbaarheidsgrenzen en vandaar uit, waar mogelijk, de belastbaarheid ook weer op te bouwen. Deze gedragsverandering gaat uit van het bio- psycho-, sociale gevolgenmodel, waarbij verschillende behandelthema’s naar voren komen, zoals acceptatie van de chronische/aanhoudende klachten en leren omgaan met, en onderzoeken van, de mentale gevolgen en (belastbaarheids)grenzen. Ook de invloed van de ACT benadering komt tijdens de workshop naar voren.
Ronde 2: 15.45 – 16.45
Workshop 2a: De plaats van PMT in het longrevalidatieprogramma van het Radboudumc Nijmegen.
Gegeven door: Maartje Glaap à Radboud UMC
Een kijkje in de keuken van de longrevalidatie. Er wordt onder andere een beeld gegeven van hoe de longrevalidatie eruit ziet en wat de rol van de PMT-er binnen dit programma is.
Workshop 2b: ACT4kids en PMT.
Gegeven door: Anniek van Vilsteren - Bessembinders & Mirthe Obdeijn à Vogellanden
Een kennismaking met ACT4kids (nieuwe naam is ACT4life); met dit model werk je aan verschillende vaardigheden zoals het ontdekken waarom je doet wat je doet, het herkennen van dat wat belangrijk is in je leven en hoe je daarnaar kunt handelen: door het innemen van een ander perspectief, het omgaan met hindernissen of tegenslagen, het verdragen van moeilijke gevoelens en gedachten in moeilijke situaties, maar bovenal: zelf-compassie. Je mag er zijn. Wat je ook denkt, voelt of doet, je bent al helemaal goed.
Workshop 2c: Het cognitie advies team (CAT).
Gegeven door: Nicole Doest & Stef Heijenk à De Hoogstraat
Binnen de neurorevalidatie van De Hoogstraat is een specifiek team geformeerd wat zich bezig houdt met de behandeling van mensen met licht traumatisch hersenletsel; Het Cognitie Advies Team (CAT). De workshop neemt je mee in het ontstaan van het CAT, het protocol dat centraal staat in deze behandeling en de rol van de PMT binnen dit protocol.