Programma van Het Vaktherapeuten Congres (voorheen FVB-congres)

Het Vaktherapeuten Congres (voorheen FVB-congres)

Programma van Het Vaktherapeuten Congres (voorheen FVB-congres)

Op zaterdag 22 maart:
9:15 - 10:00 Ontvangst
10:00 - 10:25 Opening door de dagvoorzitter en welkomswoord
10:25 - 11:20 Keynote lecture door Remco van der Wijngaart, cognitief gedragstherapeut en schematherapeut
11:20 - 12:00 Vaktherapie-prijs 2025 met pitches door de drie genomineerden
12:00 - 12:15 Afsluiting van het ochtendprogramma door de dagvoorzitter
12:15 - 13:15 Lunch en informatiemarkt
13:15 - 14:45 Eerste workshopronde
  Workshop A: Spelen met de beren op de weg 
  Workshop B: Van overleven naar beleven
  Workshop C: Schematherapeutische supervisie
  Workshop D: De kracht van vaktherapie ontrafelen over de levensfases
  Workshop E: ‘Natuurlijk veerkrachtig!’
  Workshop F: College Tour Vaktherapie Nederland
  Workshop G: Interventie ‘Van negatief denken naar positief doen’
  Workshop H: Een basis voor veerkracht opbouwen in Affectregulerende Vaktherapie
  Workshop I: Ervaringsgerichte en doe-gerichte insteek bij emotie- en agressieproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking
  Workshop J: DIS en Vaktherapie. Werkt dat?
14:45 - 15:00 Pauze
15:00 - 16:40 Tweede workshopronde
  Workshop K: Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
  Workshop L: De groep als therapeutisch instrument
  Workshop M: Veerkracht bevorderen bij cliënten met ALK
  Workshop N: Dansen op het ritme van het leven
  Workshop O: Veerkracht versterken met impressieve technieken
  Workshop P: Hechting versterken en veerkracht vinden
  Workshop Q: Veerkracht bij ouderen
  Workshop R: Authentieke online zichtbaarheid waarmee je impact maakt
  Workshop S: Speels en creatief aan de slag met onderzoek
  Workshop T: Hoe synchronisatie bijdraagt aan expressie en mentale gezondheid bij depressie en persoonlijkheidsproblematiek
16:40 - 16:55 Choreografie De Omhelzing
16:55 - 17:05 Uitreiking Vaktherapie-prijs
17:05 - 17:10 Afsluiting door de dagvoorzitter
17:10 - 18:00 Napraten met een drankje en een hapje
  1. Van 10:25 tot 11:20

    Keynote lecture door Remco van der Wijngaart, cognitief gedragstherapeut en schematherapeut

    Over veerkracht. Wat houdt veerkracht concreet in? Hoe versterk je de veerkracht in een cliënt? En hoe zit het met jouw eigen veerkracht als therapeut?

  2. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop A: Spelen met de beren op de weg 

    Hoe veerkrachtig ben jij als ondernemend vaktherapeut?!  

    Door Patricia Vos en Leonie van Vilsteren

    In deze workshop gaan we ervaringsgericht op zoek naar jouw droom(onderneming) en wat jij al in huis hebt om deze te verwezenlijken. Onderweg kom je beren tegen. Beren in jou en buiten jou. Beren die jij de baas kan zijn, maar ook beren die sterker zijn dan jij. Hoe houd je je staande? Hoe houd je je droom vast en waarin doe je concessies? Naast ervaringsgericht zelfonderzoek is er ook ruimte om met de inhoud aan de slag te gaan. Samen staan we sterker!  

    Patricia Vos (1969), MATh., heeft 22 jaar ervaring in de residentiele jeugdzorg. Vanaf 2015 tot 2024 werkte zij als geregistreerd beeldend en speltherapeut in haar eigen praktijk. Daarnaast is Patricia sinds 2017 verbonden aan de opleiding Vaktherapie bij Hogeschool Utrecht, als hogeschool docent (methodiek beeldend en coördinator van de minor Spel en Post Bachelor Spelagogiek). Samen met haar man had zij jarenlang een logeerhuis voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen en hechtingsproblemen. Tijdens haar Masterstudie (2013) heeft zij zich hier verder in gespecialiseerd en raakte zij betrokken bij het ontwikkelen van Affectregulerende Vaktherapie (ArVT). Patricia is medebestuurslid van het Vaktherapie Nederland Kennisnetwerk ArVT. 

    Leonie van Vilsteren werkt als Vaktherapeut Drama en gezinsbehandelaar bij Villa Verbinding, waar haar droom-onderneming werkelijkheid werd. Ze stond aan de wieg van dit behandel- en opleidingscentrum waar er ervarings-, hechtings- en emotiegericht wordt gewerkt. Haar kracht zit in het werken in het hier en nu: een geënsceneerde spelsetting of een herstelgesprek tussen mensen waarbij ruimte komt voor het in veiligheid delen van emoties. Erbij blijven wanneer het moeilijk wordt en in beweging brengen en spelen met dat wat er is. En zo de draagkracht en veerkracht vergroten, zodat de cliënten de uitdaging van het leven weer samen kunnen dragen. 

  3. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop B: Van overleven naar beleven

    Werken met de puzzelstukjes van het brein bij (pleeg)kinderen met ontwikkelingstrauma

    Door Tirtsa Swart 

    Ieder kind maakt in zijn leven ingrijpende en stressvolle gebeurtenissen mee. Soms heeft de gebeurtenis weinig impact, soms veel. Met positieve steun hebben de meeste kinderen voldoende veerkracht om gezond op te groeien. Bij (pleeg)kinderen met een ontwikkelingstrauma is dit helaas niet zo. Als ouders het vroegkinderlijk trauma (mede)veroorzaakt hebben, dan is de impact op de breinontwikkeling enorm. Vaak worden ze na uithuisplaatsing verkeerd begrepen en onjuist gediagnosticeerd. In deze workshop staan we stil bij het herkennen van de effecten van ontwikkelingstrauma op het brein, en hoe je het (pleeg)kind en zijn opvoedomgeving kan helpen om herstellende ervaringen op te doen en de veerkracht te vergroten. 

    Tirtsa Swart is orthopedagoog en daarnaast o.a. speltherapeut en EMDR-therapeut. Zij is al 30 jaar werkzaam binnen de jeugdhulpverlening. In eerst instantiewerkte zij bij een grote zorgaanbieder als behandelcoördinator, onder andere op een naschoolse dagbehandeling. Later heeft zij steeds meer de overstap gemaakt naar het zelf behandelen van (pleeg)kinderen en het achterliggend gezin/systeem, omdat daar meer haar passie en uitdaging lag. In 2011 is zij haar eigen praktijk Tatoran in Rijen gestart vanuit de visie dat het belangrijk is voor pleeg- en andere kinderen die kampen met de gevolgen van vroegkinderlijke (chronische) stress en/of trauma om zo veel mogelijk integratief te behandelen. Haar groeiende praktijk is steeds meer een bovenregionale functie gaan vervullen. Niet alleen voor pleegkinderen, maar ook voor gezinshuis- en adoptiekinderen én voor kinderen uit multi-stress-systemen of met een medisch belaste achtergrond. Tirtsa heeft hiervoor samen met haar team een eigen behandelprogramma ontwikkeld, specifiek gericht op ontwikkelingstrauma, dat de gezonde breinontwikkeling volgt. Er wordt in de behandeling zowel met het (pleeg)kind als met opvoeders als met (gezin)systeem gewerkt. Juist bij kinderen met een ontwikkelingstrauma wil zij uitdragen dat het belangrijk is om aan alle puzzelstukjes specifieke zorg en aandacht te besteden, ook timing en volgorde zijn hierbij van belang. Ervaringsleren en het werken met beelden, metaforen en verhalen neemt hierbij een belangrijke plek in. 

  4. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop C: Schematherapeutische supervisie

    De workshop ‘Ontdek hoe jouw eigen (levens)ervaringen jouw werk kunnen verrijken’ door Margré Knip, supervisor, kan helaas wegens persoonlijke omstandigheden op dit moment niet doorgaan. Gelukkig kunnen we een vervangende workshop bieden: ‘Schematherapeutische supervisie’. Deze wordt gegeven door Emilia de Gruijter en Elsa van den Broek.

     

    In deze workshop gaan Emilia de Gruijter en Elsa van den Broek in op de vraag hoe schematherapeutische supervisie kan bijdragen aan het versterken van veerkracht bij jou als vaktherapeut. De workshop biedt een ervaringsgerichte supervisie waarbij je als vaktherapeut in contact komt met je hoge eisen/kritische kant en je geïnspireerde/blije kant. In de workshop word je als deelnemer uitgedaagd om via geleide fantasie en rollenspel deze kanten te verkennen. Je leert hoe deze invloed hebben op de therapieën die je geeft en hoe je ze kunt inzetten of wegzetten. Deze workshop is bedoeld voor vaktherapeuten die op zoek zijn naar nieuwe, speelse tools en handvatten om een veerkrachtiger therapeut te worden. Het benadrukt hoe schematherapeutische supervisie werkt. Je leert wat jij nodig hebt en dat neem je na de workshop mee in jouw dagelijkse praktijk als therapeut.

     

    Emilia is dramatherapeut en docent dramatherapie (zowel aan de bachelor als aan de masteropleiding van de HAN). Ze is (leer-)supervisor voor vaktherapeuten en schematherapeutisch werkenden. Emilia heeft als dramatherapeut in de ggz veel ervaring met de methode Monster Boos waarin de cliënt (zowel kind als volwassene) zijn monster beter leert kennen. Emilia is daarnaast werkzaam in haar eigen praktijk SCIT in Malden. 

     

    Elsa is dramatherapeut en supervisor schematherapeutisch werker. Tot afgelopen zomer gaf ze les aan de bachelor en master op de HAN. Ze heeft onderzoek gedaan naar de combinatie tussen dramatherapie en schematherapie. Dit heeft geresulteerd in enkele internationale publicaties. Ze is op dit moment werkzaam bij Kairos, een forensische polikliniek en onderdeel van de Pompe-stichting in Nijmegen waar ze volwassenen en jeugdigen vanaf 14 jaar behandelt, zowel individueel als in groepsverband. Daarnaast is ze vaste docent bij de RINO van de basiscursus Schematherapie en vaktherapie.

  5. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop D: De kracht van vaktherapie ontrafelen over de levensfases

    Een kenniscarrousel over de werking en effecten

    Door Susan van Hooren, Liesbeth Bosgraaf, Marc Willemsen en Anna-Eva Prick

    Tijdens deze kenniscarrousel ontdek je de onderbouwing van Affectregulerende Vaktherapie beeldend (ArVT-b) bij kinderen en jongeren met psychosociale problemen. Je leert meer over hetgeen bekend is vanuit literatuuronderzoek over Developmental Transformations bij volwassenen en je verkent de bewezen effecten en werkzame elementen van muziektherapeutische interventies bij mensen met dementie.

    Prof. dr. Susan van Hooren is lector Kennisontwikkeling Vaktherapie bij Zuyd Hogeschool, verbonden aan het landelijk samenwerkingsverband KenVaK en hoogleraar Klinische psychologie bij de Open Universiteit. Ze heeft jarenlange ervaring met praktijkgericht onderzoek naar vaktherapeutische interventies. Haar onderzoek richt zich op uiteenlopende doelgroepen, maar ook op de fundamenten van vaktherapie. Ze heeft meerdere promotietrajecten op dit vlak succesvol begeleid. Binnen haar onderzoek integreert ze regelmatig innovatieve elementen, zoals virtual reality en een diversiteit aan onderzoeksmethoden, die aansluiten bij de klinische praktijk, zoals mixed method, dagboekmethoden en single casedesigns.

    Dr. Liesbeth Bosgraaf is docent/onderzoeker vaktherapie aan NHL Stenden Hogeschool, waar zij werkt onder het lectoraat Zorg & Innovatie in de Psychiatrie van Dr. Nynke Boonstra en aangesloten is bij het landelijk samenwerkingsverband KenVaK. Zij promoveerde op Affectregulerende Vaktherapie beeldend (ArVT-b), een interventie die psychosociale problemen bij kinderen en adolescenten helpt verminderen. Bosgraaf onderzoekt therapeutische elementen die bijdragen aan affect-, emotie- en zelfregulatie, en werkt samen met onderwijsinstellingen en de praktijk om deze inzichten te integreren in het curriculum en de jeugdzorg.

    Anna-Eva Prick (PhD) is hoofddocent en senior onderzoeker aan de academie Vaktherapie/ Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën van Zuyd Hogeschool, senior onderzoeker binnen het landelijk samenwerkingsverband KenVaK, universitair docent klinische psychologie bij de Open Universiteit en psycholoog bij het topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen van Mondriaan Ouderen. Daarnaast is zij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie en bestuurslid van de sectie ouderenpsychologie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich o.a. op de effectiviteit en werking van vaktherapie bij ouderen en psychosociale interventies binnen de ouderenpsychologie.

    Marc Willemsen (MA) is geregistreerd dramatherapeut, docent aan de bacheloropleiding Vaktherapie van de HU en terugkerend gastdocent aan de master Vaktherapie van de HAN en Université Paris Cité. Hij is verbonden aan het HU Lectoraat Jeugd, het landelijk samenwerkingsverband KenVaK en als buitenpromovendus aan de OU. Hij is recentelijk benoemd als (tijdelijk) lid van de Ethische Commissie Onderzoek van de HU. Hij is initiatiefnemer van de gedeelde praktijk Het Speelvlak en graduate van het Internationale Instituut voor DvT, geregistreerd psychodrama therapeut, (leer-)supervisor en groepstherapeut. Hij is vice-voorzitter van de European Federation of Dramatherapy (EFD) en voormalig voorzitter van DvT Nederland.

  6. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop E: ‘Natuurlijk veerkrachtig!’

    Hoe vaktherapie en veerkracht er in de natuur uit kan zien

    Door Lydia van Mourik en Bianca Havermans

    In deze workshop vertellen Bianca en Lydia aan de hand van spelbeelden/metaforen en praktijkverhalen hoe vaktherapie en veerkracht er in de natuur uit kunnen zien. Ook wanneer er geen geschikte buitentherapieruimte is, kan deze workshop je inspireren om meer natuur in de praktijkruimte te introduceren. Naar buiten gaan ondersteunt kinderen en hun gezinnen in het verbinden met zichzelf, elkaar en de natuur. De onvoorspelbaarheid die de natuur biedt vraagt veerkracht van een kind en de therapeut en laat deze groeien. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de natuur een hulpbron is binnen therapie. In deze workshop zullen Bianca en Lydia niet alleen vertellen, maar zal het een groot deel ervaren zijn. Je komt in aanraking met verschillende werkvormen in de natuur. Deze kun je toepassen voor zowel groeps-, gezins- als individuele therapie. Zo kun jij als professional van binnenuit naar buiten werken! Trek je buitenkleding aan en ga mee op avontuur!

    Bianca Havermans werkt 16 jaar als psychomotorisch kindertherapeut bij ‘Centrum Le Bon Départ’ in Breda. Ze houdt zich graag bezig met de oorzaken van gezondheid. Onlangs heeft ze een Javaanse joglo gebouwd aan de bosrand van waaruit ze therapie en workshops geeft. Heel graag gaat ze met kinderen en gezinnen buiten op avontuur of haalt de natuur de therapieruimte in. De natuur voedt, ontspant en verbindt. Door open te staan voor wat het buitenleven te bieden heeft, gaat ze als vaktherapeut heel gericht op natuurlijke wijze en met natuurlijk materiaal met therapiedoelen aan de slag. 
    Meer informatie www.centrumlebondepart.nl 

    Lydia van Mourik is voornamelijk werkzaam in haar speltherapiepraktijk ‘Natuurlijk Spel’ in Moerkapelle. De natuurlijke ligging nodigde haar uit vaktherapie en natuur samen te laten komen. In 2022 rondde Lydia de master speltherapie af en werkte naast in haar eigen praktijk ook bij een andere praktijk en op een school. Hierdoor heeft ze ervaring met het geven van vaktherapie zowel binnen als buiten. Het is haar passie om de natuur in en rondom de spelkamer te betrekken. Ze deelt graag over de rijke lessen die de natuur in het therapieproces kan geven en wat de rol van een vaktherapeut hierin kan zijn.  
    Meer informatie www.natuurlijkspel.com  

  7. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop F: College Tour Vaktherapie Nederland

    Speciale Editie: Het Zorgprestatiemodel

    Gast David Veenhof van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

    Gespreksleider: Martin Hoogvliet, Vaktherapie Nederland

    Sinds januari 2022 is het Zorgprestatiemodel ingevoerd als bekostigings-systematiek voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg. Het doel van het Zorgprestatiemodel is om het registreren van behandelcontacten gemakkelijker te maken, zodat instellingen voor ggz en forensische zorg de verleende zorg kunnen declareren. Ook vaktherapeuten registreren hun geleverde zorg in het Zorgprestatiemodel. Het Zorgprestatiemodel wordt geëvalueerd. Alle beroepen kunnen hiervoor input aanleveren via hun eigen beroepsvereniging of -federatie. Vaktherapie Nederland heeft daarom signalen uit de ggz en forensische zorg van vaktherapeuten verzameld (o.a. door een gehouden enquête). In deze editie van College Tour Vaktherapie Nederland zal David Veenhof, senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ingaan op deze afgegeven signalen. Er zal vooral veel ruimte zijn om vragen te stellen over de voordelen en belemmeringen die vaktherapeuten ervaren in het werken met het ZPM in de dagelijkse praktijk. Gespreksleider hierbij is Martin (‘Twan’) Hoogvliet (‘Huijs’), beleidsadviseur ggz bij Vaktherapie Nederland.

    David Veenhof werkt als senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de geestelijke gezondheidzorg en forensische zorg. Hij werkte mee aan het ontwerp van het nieuwe model en werkte de afgelopen jaren als projectleider van het onderhoud van het Zorgprestatiemodel. Daarnaast coördineert hij de onderwerpen in het Integraal Zorgakkoord die de ggz raken, zoals het verkennend gesprek. Gezondheid is een groot goed. Ziekten en beperkingen zijn van grote invloed op de kwaliteit van leven en het geluk van mensen. Maar ook op de samenleving. Door de coronapandemie hebben we ervaren dat toegang tot zorg niet vanzelfsprekend is. De druk op zorgprofessionals is al lange tijd hoog. We staan als maatschappij voor een grote uitdaging om de toenemende zorgvraag en gezondheidsverschillen op te vangen en te zorgen dat alle inwoners van Nederland betaalbare zorg krijgen als zij dat nodig hebben. Nu en in de toekomst. Juist dat is waar wij als NZa voor gaan en staan.

    Martin Hoogvliet is als senior beleidsadviseur ggz werkzaam bij Vaktherapie Nederland. Hij was voorheen 34 jaar werkzaam als fysiotherapeut en als geregistreerd psychomotorisch therapeut in voornamelijk het ziekenhuiswezen en (jongvolwassen) ggz. Daarnaast was hij bestuurder binnen de NVPMT, bestuurder binnen Vaktherapie Nederland, stagebegeleider voor studenten psychomotorische therapie en projectleider Ontschotting/transitieprocessen tussen jeugd-/jongeren- en volwassenpsychiatrie in een ggz-instelling. Hij zet zich in voor externe belangenbehartiging en werkrelaties met veldpartijen en stakeholders binnen de ggz/forensische zorg, beleid ten aanzien van het Kwaliteitsregister Vaktherapie, (domein-overstijgende) samenwerkingsverbanden zoals Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM) en is projectleider van de herziening van het Beroepscompetentieprofiel (BCP) van de vaktherapeutische beroepen. Ook is hij namens Vaktherapie Nederland afgevaardigde voor de Federatie Beroepen in de Zorg (FBZ), de vakbond voor zorgprofessionals. 

     

  8. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop G: Interventie ‘Van negatief denken naar positief doen’

    Een module gericht op het ontwikkelen van veerkracht/adaptiviteit

    Door Imke Wiersma, Karin Timmerman, Suzanne Haeyen en Hans Wouters

    Persoonlijkheidsstoornissen (PS) veroorzaken veel psychisch lijden en belemmeren gezonde aanpassing aan stress. Mensen met PS missen vaak positieve ervaringen om veerkracht op te bouwen, wat hun welbevinden aantast. Vaktherapieën spelen een belangrijke rol in de behandeling van PS door ervaringsgerichte en creatieve technieken te gebruiken. Toch ontbrak een specifieke interventie gericht op het versterken van adaptiviteit en veerkracht. Samen met vaktherapeuten, gebaseerd op Schematherapie, is een interventie van 10 sessies ontwikkeld, waarbij 2 vaktherapeutische disciplines samenwerken aan adaptiviteit. In de workshop wordt de ontwikkeling van de module en de module zelf inhoudelijk toegelicht en wordt op ervaringsgerichte wijze een illustratie gegeven van de opzet ervan.

    Imke Wiersma is junior onderzoeker bij het lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Ze heeft als vaktherapeut muziek bij Vilente gewerkt met mensen met dementie, de ziekte van Parkinson of niet aangeboren hersenletsel. Ze heeft een master pedagogische wetenschappen.

    Karin Timmerman (MSc) is vaktherapeut beeldend, psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker bij Boerhaven (Mediant), expertisecentrum voor persoonlijkheidsstoornissen. Ze doet promotieonderzoek naar de werkzame factoren van vaktherapie aan de Universiteit van Twente. Ze is (junior) schematherapeut bij de Vereniging voor Schematherapie (VSt).

    Dr. Suzanne Haeyen is lector van het lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Ze is inhoudelijk coördinator van de masteropleiding en werkt in de geestelijke gezondheidszorgpraktijk als vaktherapeut beeldend bij Scelta, een expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek van GGNet. Ze schreef vele publicaties over vaktherapie en droeg bij aan landelijke multidisciplinaire richtlijnen voor behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.

    Hans Wouters (PhD) is senior onderzoeker van het lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij studeerde ontwikkelingspsychologie en deed diverse praktijkgerichte onderzoeken naar ervaringen van patiënten met hun behandeling, stoppen met onaangepast medicijngebruik, mentaal en cognitief functioneren van ouderen en geestelijke gezondheidszorg. Hij is bekend met onderzoeksmethodologie, statistiek (klinische epidemiologie), kwalitatief onderzoek.

  9. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop H: Een basis voor veerkracht opbouwen in Affectregulerende Vaktherapie

    Door Leanne Nieuwenhuis en Lenette Raaijmakers

    Juist degenen die de veerkracht in hun leven het hardste nodig hebben, die vanaf hun jonge jaren kampen met stress en moeilijkheden, missen vaak de flexibiliteit en kracht om met tegenslagen om te gaan. Deze kinderen en volwassenen kunnen worden overspoeld door hun fysiek-zintuiglijke reacties op gebeurtenissen. Het zijn sensaties, gevoelens en behoeften (affecten) waaraan zij nog geen woorden of betekenis kunnen geven. Bij oplopende spanning lukt het hen niet om zichzelf te kalmeren. Hun vermogen om affecten te reguleren is niet goed tot ontwikkeling gekomen of verstoord verlopen. Affectregulerende Vaktherapie (ArVT) is een ontwikkelingsgerichte interventie met als doel het vermogen tot affectregulatie te bevorderen. Via ervaringen in ArVT wordt bottom-up gewerkt aan het ontwikkelen van veerkracht. Al doende krijgt de cliënt meer besef van en sturing over zijn binnenwereld, een voorwaarde om flexibeler en krachtiger in het leven te staan. In deze workshop worden de begrippen uit ArVT toegelicht en recente bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek gedeeld. Daarnaast kun je de methodische inzet van ArVT in spel en beeldend werken ervaren. 

    Lenette Raaijmakers is speltherapeut en IMH-specialist DAIMH en heeft een praktijk voor zowel kinderen als volwassenen in Aarle-Rixtel. Naast haar basisopleiding Mikojel Kreatief Edukatief Werk en de post-hbo Speltherapie, heeft ze o.a. de Master of Arts Therapies (Hogeschool Zuyd, 2008) en de opleiding Infant Mental Health (Leuven, 2017) afgerond. Momenteel is Lenette bestuurslid kennisinnovatie binnen de Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten. Ze is actief betrokken bij onderzoek en vakontwikkeling, o.a. in de herziening GMVT, de nieuwe (AKWA-GGZ) Zorgstandaard Vaktherapie en in de ontwikkeling van de CPMO-Module ARVTspel.  

    Leanne Nieuwenhuis is als beeldend therapeut sinds twintig jaar werkzaam bij Accare, specialistische Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Daarvoor werkte zij vijftien jaar met jong-getraumatiseerde volwassenen. Leanne is in 1986 afgestudeerd als beeldend therapeut en rondde in 2022 de Master Vaktherapie af met een onderzoek naar interactieve regulatie-technieken in ArVT. Leanne is vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van ArVT en is bestuurslid van het FVB-Kennisnetwerk ArVT. Zij is medeschrijver van de eerste CPMO-module ArVT beeldend, het Basisboek ArVT en het ArVT Praktijkboek beeldend. Momenteel schrijft het kennisnetwerk een handboek ArVT waarin de brede inzet voor specifieke doelgroepen wordt toegelicht.  

     

     

  10. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop I: Ervaringsgerichte en doe-gerichte insteek bij emotie- en agressieproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

    Door Tina Bellemans en Dineke Bent

    Emotie- en agressieregulatieproblemen komen veel voor bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. De ervaringsgerichte benadering en de focus op doen, zoals binnen speltherapie en psychomotorische therapie (PMT), zijn waardevolle toevoegingen aan het behandelaanbod. Dit sluit goed aan bij de leerstijl van cliënten en versterkt hen door succeservaringen. Tijdens deze workshop wordt behandeld hoe speltherapie en psychomotorische therapie kunnen ondersteunen bij emotie- en agressieregulatie bij mensen met een LVB. Hierbij komen verschillende behandeldoelen aan bod, zoals lichaamsbeleving en intra- en interpersoonlijke indicaties, en is er aandacht voor state-of-the-art behandelingen. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte om te doen en te ervaren. 

    Dr. Tina Bellemans is werkzaam bij het Lectoraat Bewegen, gezondheid en welzijn. Zij is opgeleid als bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut. Als psychomotorisch therapeut werkte ze binnen de gehandicapten sector. Momenteel is ze verantwoordelijk voor de onderzoekslijn “verstandelijke beperking” en verricht zij onderzoek naar bewegings- en lichaamsgerichte interventies bij mensen met een verstandelijke beperking, met name op het gebied van emotie- en agressieregulatie. Ze begeleidt als copromotor onderzoek naar psychomotorische traumabehandeling bij mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast is ze verbonden aan de master psychomotorische therapie.

    Zij heeft verder ook bijgedragen aan het ontwikkelen van een erkende psychomotorische interventie en verschillende richtlijnen in de verstandelijke gehandicaptensector: Agressie te Lijf+: een individuele psychomotorische interventie gericht op het verminderen van agressief gedrag voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking (Vilans), de SKILZ-richtlijn Pijn bij mensen met een verstandelijke beperking en AKWA GGZ-zorgstandaarden voor mensen met een laag IQ. Ook is ze voorzitter van de werkveldgroep Verstandelijke gehandicaptenzorg van de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie.

    Dineke Bent werkt bij de Christelijke Hogeschool Ede als opleidingsmanager van de master en bachelor Speltherapie. Daarnaast is zij onderzoeker bij het lectoraat Duurzame Zorg en Science Practitioner aan de Universiteit van Tilburg, waar ze aan een PhD-traject werkt. Haar onderzoek richt zich op de werkzame factoren van speltherapie bij jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en agressieregulatieproblemen. Ze is opgeleid als pedagoog en speltherapeut en werkt als speltherapeut in de gehandicaptenzorg bij 's Heeren Loo in Midden-Gelderland.

  11. Van 13:15 tot 14:45

    Workshop J: DIS en Vaktherapie. Werkt dat?

    Werken met mensen met een dissociatieve identiteitsstoornis als vaktherapeut

    Door Renate Hoenselaar en Wieke Hensbroek

    Denk jij ook ‘met DIS (Dissociatieve Identiteitsstoornis) werken is wel heel ingewikkeld daar begin ik niet aan. Het is alsof ik elke keer iemand anders in mijn sessies heb: dan weer iemand die blij is en wil spelen en dan weer iemand die angstig is en niets durft’? In deze workshop nemen Renate Hoenselaar en Wieke Hensbroek je mee in hun werkwijze voor de behandeling van mensen met DIS middels dans- en bewegingstherapie en beeldende therapie. Ze leggen uit wat DIS is en hoe het in de vaktherapie zichtbaar wordt: in beeld, in beweging, in lichaam en in het contact met de therapeut. Dit doen ze aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, gecombineerd met een theoretisch kader, zoals de beschrijving van overlevingsstrategieën. Je gaat ook praktisch aan de slag, zodat je kan ervaren wat DIS is en hoe je ermee zou kunnen werken. Het doel is om je inspiratie op te laten doen voor het werken met deze doelgroep.

    Renate Hoenselaar is na haar opleiding Creatieve Therapie dans (1990) gaan werken in de ggz en in 2000 heeft ze haar eigen praktijk opgezet. In 2010 heeft ze de Master Dance Therapy afgerond binnen Codarts, waar ze sindsdien supervisie geeft. Daarnaast heeft ze de training SensoryMotor Psychotherapy (Level 1) gevolgd van Pat Ogden. Ook heeft ze in werkgroepen gezeten en bestuursfuncties vervuld binnen de FVB (nu Vaktherapie Nederland) en NVDAT. Haar ervaring in het werken met (complexe) PTSS, dissociatie en DIS/AGDS heeft ze via scholing en in de praktijk opgedaan. Ze werkt met verschillende instanties en zelfstandige praktijken samen met cliënten die DIS hebben.

    Wieke Hensbroek heeft de opleiding tot beeldend therapeut te Amersfoort in 1991 afgerond en heeft sindsdien gewerkt binnen de specialistische ggz. Ze werkt vanaf 2007 met mensen die kampen met de gevolgen van vroegkinderlijk trauma. Daaronder vallen de mensen met de diagnose cPTSS , AGDS en DIS. Hier heeft zij de meeste ervaring mee opgedaan en scholing voor gevolgd. Wieke geeft vaker workshopdagen over deze doelgroep en beeldende therapie. Daarnaast is zij LVSC-supervisor, opgeleid bij het Kempler Instituut. Ze werkt voor het centrum voor Trauma en Transitie te Doorn, een centrum voor de behandeling van bovengenoemde doelgroep. Wieke heeft daarnaast een kleine eigen praktijk voor beeldende therapie, leertherapie en supervisie voor registratietrajecten.

  12. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop K: Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

    Om de psychologische flexibiliteit te vergroten

    Door Jorien Habing en Melanie Hoff

    Maak kennis met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en hoe je dit in de praktijk in kan zetten bij psychomotorische (kinder)therapie (PM(K)T) en muziektherapie. ACT is een veelbelovende, opkomende derde generatie gedragstherapie. Het doel van ACT is om psychologische flexibiliteit te vergroten: er wordt contact gemaakt met alle nare gedachten en gevoelens en dit mag er gewoon zijn. Door moeilijkheden te accepteren blijft er ruimte over om te focussen op andere dingen die er daadwerkelijk toe doen in het leven; je kernwaarden. Tijdens deze workshop krijg je een introductie tot de 6 pijlers van ACT, hoor je hoe PM(K)T en Muziektherapie ACT inzetten in de praktijk en gaan we ook praktisch aan de slag met ACT.

    Jorien Habing is werkzaam als muziektherapeut binnen de revalidatie voor volwassenen met een visuele beperking. Haar expertise is songwriting en zang binnen muziektherapie en ze begeleidt projectkoren om participatie en inclusie te bevorderen. Ze werkt met cliënten aan verliesverwerking, acceptatie, zelfvertrouwen vergroten en participatie. Onder andere door ACT. Zij doet dit in zowel individuele trajecten als in groepssessies, in samenwerking met een psycholoog en een PMT’er.

    Melanie Hoff is sinds 1,5 jaar werkzaam bij Kindertherapie Brabant als psychomotorische kindertherapeut. De kinderen die zij in de zaal ontvangt hebben uiteenlopende hulpvragen. Deze variëren van het leren omgaan met een diagnose of classificatie tot emotie(regulatie), scheiding, faalangst, etc. Bij ieder kind komt de acceptatie van de problematiek naar voren. Door gebruik te maken van ACT en oefeningen en metaforen uit de ACT4Kids (tegenwoordig ACT4Life) ziet zij dat kinderen kunnen leren loslaten en de problematiek niet meer als probleem op de voorgrond ervaren. 

  13. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop L: De groep als therapeutisch instrument

    Hoe groepstherapie effectiever en makkelijker wordt

    Door Willem de Haas, klinisch psycholoog, en Céline Lentjes, dramatherapeut.

    Wil je weten hoe groepstherapie geven effectiever en makkelijker wordt? Volg dan deze workshop. Na de workshop weet je meer over het basisreferentiekader van elke groepstherapie: de groepsdynamica. Ook weet je meer over een paar heel belangrijke technieken waarmee je je therapiegroep kunt sturen naar het gewenste eindresultaat. Na de workshop begrijp je beter hoe belangrijk de organisatie en het begin van een therapiegroep zijn.   

    Willem de Haas is klinisch psycholoog, specialistisch groepstherapeut, opleider en supervisor groepstherapie en teamleiderschap. Hij is werkzaam in zijn eigen psychotherapiepraktijk. Daarnaast is hij auteur van het boek Groepsbehandeling en teambegeleiding in de Zorg. (Boom, Amsterdam (2020) 

    Céline Lentjes is dramatherapeut en heeft op diverse locaties therapie gegeven in groepsverband, zowel binnen de klinische setting als in de ambulante zorg. Ze heeft ruime ervaring in de volwassen GGZ en is gespecialiseerd in schematherapie. Vanuit haar expertise heeft ze veel schema-therapeutische groepsbehandelingen verzorgd, waarbij ze haar therapeutische kennis en vaardigheden inzet om diepgaande veranderingen te realiseren.

  14. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop M: Veerkracht bevorderen bij cliënten met ALK

    Door Ilse Caballer-Langerak en Victoria Murillo de Koning 

    In deze workshop leren vaktherapeuten van elkaar hoe ze cliënten met ALK kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde copingstrategieën vanuit het lichaam. ALK-klachten, zoals pijn en vermoeidheid, al dan niet met medische oorzaak, verstoren vaak de relatie met het eigen lichaam. Andersom kan een verstoorde relatie ook een aanjager zijn van de klachten. In deze workshop worden Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), Lichaamsgerichte Mentalisatie Bevorderende Therapie (L-MBT) en het Gevolgenmodel gecombineerd, waarmee cliënten leren om hun klachten te observeren zonder ermee samen te vallen. Centraal staat het ervaren van het lichaam als bron van kracht, zelfs wanneer het zwaar voelt. De workshop richt zich op het verkennen en verleggen van fysieke grenzen: cliënten leren hun lichaam kennen, grenzen accepteren (en soms overstijgen) en vertrouwen in herstel ontwikkelen. Naast het fysieke proces spelen ook de verwerking van rouw over verloren mogelijkheden en negatieve zorgervaringen een belangrijke rol.

    Ilse Langerak is in 2013 afgestudeerd als dans-en bewegingstherapeut aan de Hogeschool Zuyd. Daarna volgde zij onder andere bijscholingen in MBCT, Sherborne en LMBT. In 2019 is ze begonnen met werken op de afdeling Soma en Psyche van het Zuyderland ziekenhuis, waar ze werkt met mensen met (ernstige) ALK. Ze werkt in een dynamisch multidisciplinair team van o.a. diverse vaktherapeuten, groepstherapeuten en psychologen. De afgelopen 5 jaar heeft ze samen met haar collega’s gewerkt aan een vernieuwd behandelaanbod om het zo meer in lijn te krijgen met de richtlijnen rondom het behandelen van ALK.

    Victoria Murillo de Koning is lichaamsgericht therapeut, gespecialiseerd in dans- en bewegingstherapie entoegepaste psychologie, met een groeiende interesse en kennis op het gebied van seksuele gezondheid. Victoria is lid van Seksueel Welzijn Nederland en eigenaar van praktijk ‘IK BEN IK DANS’ met certificeringen in EMDR en Mind Eye Power. Zij gelooft sterk in de kracht van multidisciplinaire samenwerking. Ze integreert psychologische interventies met ervaringsgerichte methodes, zoals danstherapie, waarmee ze cliënten ondersteunt om in het moment te handelen en hun kracht te ontdekken. Bekend met traumabehandeling en schematherapie, werkt ze gericht en doordacht. Ook biedt ze online danstherapie.

  15. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop N: Dansen op het ritme van het leven

    De betekenis van dansactiviteiten voor het klinische werk richting veerkracht en vitaliteit

    Door Rosemarie Samaritter

    In deze workshop ga je veerkracht en vitaliteit verkennen vanuit een danstherapeutisch perspectief. Vanuit een korte presentatie van enkele centrale danstherapeutische concepten rondom veerkracht en vitaliteit worden deze vervolgens in beweging uitgewerkt. Dansaspecten in relatie tot veerkracht en vitaliteit zullen vanuit drie perspectieven worden gepresenteerd: 

    • Lichaamsgericht: hoe kan dans een adequate werking van de neuropsychologische en viscerale systemen van het organisme ondersteunen? 
    • Emotiegericht: hoe kunnen danstherapeutische interventies lichamelijke expressiviteit aanspreken en herstellen?  
    • Sociaal/cultureel gericht: hoe kunnen gezamenlijke bewegingsactiviteiten ingezet worden om interpersoonlijke/interculturele afstemming en verbondenheid te bevorderen? 

    In ervaringsgerichte werkvormen verken je de betekenis van dansactiviteiten voor het klinische werk richting veerkracht en vitaliteit. Bijvoorbeeld systemische therapie voor risicogezinnen, PTSS-behandeling met oorlogsoverlevenden, psychotherapeutische behandeling van persoonlijkheidsstoornissen en psychogeriatrische setting. Specifieke aandacht zal uitgaan naar jou als vaktherapeuten zelf en de vraag hoe je, in je professionele levensloop, bij alle uitdagingen en transities toch ook ruimte kunnen maken voor zelfzorg en vitaliteit. 

    Dr. Rosemarie Samaritter is geregistreerd dans- en bewegingstherapeut en supervisor en werkt daarnaast als onafhankelijk onderzoeker. Zij heeft meer dan 40 jaar klinische ervaring als dans- en bewegingstherapeute, met specifieke expertise op het gebied van DBT bij complex trauma, persoonlijkheidsstoornissen, neurodiversiteit en stoornissen met een verstoorde zelfwaarneming. Rosemarie is een van de wegbereiders van DBT in Nederland. Zij was betrokken bij de ontwikkeling van de eerste BA-opleiding danstherapie (nu op Hogeschool Zuyd) en het initiëren van de afdeling danstherapie van de Nederlandse Vereniging voor Creatieve Therapie, de voorloper van de huidige NVDBT. Als associate lector bij Codarts Rotterdam heeft Rosemarie onderzoek gedaan naar danstherapie in Nederland. Haar specifieke interesse ging daarbij uit naar het documenteren van in de praktijk toegepaste danstherapeutische interventies. Rosemarie doceert, presenteert en publiceert regelmatig over danstherapietheorie en -methoden in Nederland en internationaal. Momenteel werkt ze als zelfstandig therapeut, supervisor en onderzoeker vanuit Choreographies of Change (www.choreographiesofchange.org). Voor publicaties zie ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7717-5712 

  16. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop O: Veerkracht versterken met impressieve technieken

    Door Annemarie Abbing, Esther Vis en Judith Steenhorst 

    In deze workshop maak je kennis met impressief werken: gestructureerde, kunstzinnige technieken die je transdiagnostisch kunt inzetten. Na een korte theoretische inleiding over de achtergrond van deze methodiek, word je meegenomen in casussen waarin gewerkt is aan veerkracht, worden enkele impressieve oefeningen uit deze casussen gedemonstreerd en gaan we die met elkaar ervaren. Tot slot gaan we in op de veronderstelde werkingsmechanismen van deze technieken. De methodiek van impressief werken staat centraal in de opleiding Vaktherapie AG van Hogeschool Leiden, naast en in combinatie met expressieve technieken. Aan de doorontwikkeling en eerste onderbouwing van de impressieve technieken hebben inmiddels ruim 40 studenten een bijdrage geleverd in het kader van hun afstudeeronderzoek. De resultaten daarvan worden beschikbaar gesteld via het online Verdiepingsplatform Vaktherapie AG, waarin de workshopdeelnemers een inkijkje krijgen. 

    Dr. Annemarie Abbing studeerde beeldende therapie AG aan Hogeschool Leiden (1997-2001) en behaalde haar doctoraaldiploma Diergeneeskunde aan Universiteit Utrecht (2001-2005). Ze is senior docent-onderzoeker Vaktherapie AG bij Hogeschool Leiden, postdoc onderzoeker bij de Open Universiteit en gastdocent bij de Master Vaktherapie aan de HAN. Annemarie promoveerde op beeldende therapie bij angststoornissen (2016-2019). Vanuit Vaktherapie Nederland is ze betrokken bij het traject ‘Vaktherapie passende zorg in de ggz’ in samenwerking met Zorginstituut Nederland.

    Esther Vis studeerde beeldende therapie AG aan de Hogeschool Leiden (1992-1996) en muziektherapie AG aan Academie De Wervel (1998-2002). In 2016 rondde ze haar masterstudie tot docent HGZO af. Esther heeft werkervaring in zowel beeldende therapie als muziektherapie, voornamelijk in de psychiatrie en de huisartsenpraktijk. Ze werkt met zowel met kinderen als volwassenen met verschillende hulpvragen. Tevens is Esther coördinator en docent aan de opleiding Vaktherapie AG en docentonderzoeker bij de Onderzoeksgroep Antroposofische Gezondheidszorg van Hogeschool Leiden. Momenteel bereidt ze haar PhD-traject voor, gericht op muziektherapie bij burn-out.

    Judith Steenhorst studeerde beeldende therapie AG (1998-2002) en is sindsdien werkzaam als therapeut. Ze werkte 10 jaar met volwassenen in de klinische ggz en in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Sinds 2012 heeft Judith haar eigen praktijk bij Gezondheidscentrum de Lemniscaat in Leiden, waar ze werkt met kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende problematiek. Sinds 2007 is ze docent bij de opleiding Vaktherapie AG. In 2021 rondde ze de Master Vaktherapie af bij de HAN.

     

  17. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop P: Hechting versterken en veerkracht vinden

    Door Corinne Mastenbroek en Joze Jonker

    Hechting en veerkracht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een veilige hechting biedt kinderen de basis om uitdagingen aan te gaan en veerkrachtig in het leven te staan. Maar wat als die hechting is verstoord? In deze workshop  laten een psychomotorisch kindertherapeut en een danstherapeut zien hoe vaktherapie kan bijdragen aan het herstellen en versterken van hechting, beginnend bij de zwangerschap. De workshop start met een korte inleiding in de theoretische achtergronden van hechting, veerkracht en vaktherapie. Vervolgens duiken we in de praktijk met lichaamsgerichte oefeningen, spel en beweging die de verbinding tussen ouder en kind ondersteunen. Je ontdekt hoe deze interventies kunnen bijdragen aan een veilige basis en een grotere veerkracht bij kinderen. Deze interactieve sessie is gericht op therapeuten, hulpverleners en andere professionals die werken met kinderen en gezinnen. Door de combinatie van theorie en praktijk biedt de workshop concrete tools en inspiratie die direct toepasbaar zijn in jouw eigen werk. Kom en ervaar zelf hoe vaktherapie hechting kan versterken en veerkracht kan laten groeien! 

    Corinne Mastenbroek (1975) is werkzaam als PMKT-therapeut vanuit praktijk LevF in Rijswijk. In de loop van de jaren lieten ouders en kinderen haar verschillende facetten van hun leven meebeleven. Haar diverse ervaringen binnen de  jeugdhulpverlening maken het mogelijk vanuit verschillende kennis, kunde en ervaringen te putten. De rode draad is steeds weer de zoektocht naar verbinding, de band die je kunt hebben met dat ene kind en de ouder(s)/verzorger(s), waarbinnen leven kan bloeien. Het steeds weer opnieuw aangaan van dit proces maakt het zowel boeiend als, bij tijd en wijle, ook vermoeiend. Want tenslotte is de verbinding hebben en tot ontwikkeling laten komen geen vanzelfsprekendheid. 

    Jozé Jonker is vaktherapeut dans- en beweging, lichaamsgericht therapeut en pre- en perinataal therapeut. Vanuit haar praktijk Kyma ondersteunt zij ouders en hun jonge kind vanaf de pre-conceptie tot het tweede levensjaar, met als doel veerkracht te bevorderen door de ouder-kindverbinding zo vroeg mogelijk te herstellen en te versterken. Dit doet zij zowel preventief, om geboortetrauma en hechtingsproblemen te voorkomen, als door begeleiding bij de verwerking van overweldigende ervaringen rondom zwangerschap en geboorte. Hierbij kijkt Jozé vanuit het perspectief van zowel de moeder als de baby. Met lichaamsgerichte en bewegingsinterventies helpt zij ouders een veilige basis te creëren voor hun kind. Daarnaast begeleidt zij vrouwen bij een zwangerschap na een miskraam, abortus of een verleden van seksueel misbruik, waarbij veilige hechting en herstel van verbinding centraal staan. Jozé is verbonden aan het Expertiseteam Seksueel Trauma (ETST) en werkt ook bij Lumotio, een praktijk voor Psychomotorische Kindertherapie.

  18. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop Q: Veerkracht bij ouderen

    De draad weer oppakken als je leven verandert

    Door Gea van Straaten en Renske Bouman

    In deze workshop nemen muziektherapeut Gea van Straaten en psychomotorisch therapeut Renske Bouman jullie mee in hoe je het (vak)therapeutisch werken met ouderen betekenisvol maakt en daarmee hun welzijn verbetert. Onderzoek wijst uit dat inzichtgevende therapie in de ggz bij ouderen wèl zin heeft. In deze workshop ga je zien én ervaren hoe dat zit. Bij ouderen in een verpleeghuissetting is vaak sprake van cognitieve achteruitgang, maar dat is geen reden om te denken dat therapie niet meer mogelijk is. Gea zal aan de hand van praktijksituaties vertellen hoe belevingsgerichte muziektherapie van invloed kan zijn op het gedrag van deze doelgroep. Dus kom je kennis verbreden in deze workshop en ontdek de mogelijkheden met de oudere patiënt.

    Renske Bouman is als psychomotorisch therapeut werkzaam bij het Universitair Centrum Psychiatrie Groningen en is buitenpromovendus bij de Rijksuniversiteit Groningen, zij doet onderzoek naar een module schematherapie voor ouderen.

    Gea van Straaten (MA, NMT-gecertificeerd) is als muziektherapeut werkzaam bij de stichting Kennemerhart en heeft jarenlange ervaring met werken in de ouderenzorg. Daarnaast is Gea kennis innovater van de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT), waar ze muziektherapeuten in alle werkvelden stimuleert tot en ondersteund bij het doen van onderzoek.

  19. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop R: Authentieke online zichtbaarheid waarmee je impact maakt

    Hoe zorg je ervoor dat jouw eigen praktijk of expertise ook zichtbaar is voor de buitenwereld?

    Door Daniëlla Tuik en Michelle Barten van Project Roadmap

    Als vaktherapeut wil je jouw cliënten natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen en hun veerkracht laten ontdekken. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw eigen praktijk of expertise ook zichtbaar is voor de buitenwereld? Een sterke online aanwezigheid helpt niet alleen meer cliënten te bereiken, maar zorgt ook voor meer erkenning voor jouw vakgebied en een betere positionering van jou en je praktijk. In deze interactieve workshop leer je hoe je jouw online aanwezigheid kunt versterken, op een manier die aansluit bij jouw vak en je doelgroep. Zo gaan we o.a. aan de slag met inspiratie voor onderwerpen en de opbouw van een goede post.  

    In deze workshop leer je:  

    • Hoe je als vaktherapeut meer cliënten kunt bereiken door het online delen van jouw boodschap op een authentieke manier. 
    • Praktische tips om je unieke expertise en verhalen te delen zonder het gevoel te hebben dat je 'reclame' maakt. 
    • Eenvoudige en concrete stappen om een duurzame contentstrategie op te zetten. 
    • Hoe je dagelijks tot inspiratie voor onderwerpen kunt komen die bij jou en je vakgebied passen.  
    • Waar een goede post uit bestaat en hoe je deze opbouwt.  

    Na deze workshop weet je: 

    • Hoe je jezelf, jouw werk en vakgebied beter zichtbaar maakt 
    • Hoe je op een authentieke manier jouw unieke boodschap naar buiten brengt 
    • Hoe je steeds opnieuw aansprekende content creëert, zonder dat het veel tijd kost 
    • Hoe je consistent zichtbaar blijft voor potentiële cliënten, verwijzers, beleidsmakers en financiers 

    Zien we je in de workshop?  

    Project Roadmap is het marketingconcept dat Daniëlla Tuik en Michelle Barten samen ontwikkeld hebben met als doel om marketing makkelijker, effectiever en vooral leuker te maken. Samen hebben ze meer dan 30 jaar marketingervaring en ondersteunen ze specialisten bij het ontwikkelen van een sterke online aanwezigheid. Dit doen zij door middel van concrete strategieën en praktische, direct toepasbare tools die specialisten op een eenvoudige manier in staat stellen om zelf aan de slag te gaan. Meer informatie vind je op https://www.projectroadmap.nl 

  20. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop S: Speels en creatief aan de slag met onderzoek

    Door Martine Noordegraaf, Myrthe Kluin-Gaster, Cora van Schaik-Groen en Sanne de Theije.

    In deze workshop ga je aan de hand van onderwerpen uit Nederlands onderzoek naar speltherapie aan de slag met creatieve, speelse methoden van onderzoek doen. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van muzische vormen die je zelf gaat ervaren, zodat je samen met de workshopgevers en andere deelnemers kunt ontdekken hoe leuk onderzoeken kan zijn. Je wordt kort meegenomen in het lopende onderzoek binnen de Kenniskring Speltherapie aan de CHE. Dat onderzoek richt zich op het werken met ouder en kind samen in de spelkamer, op mentaliseren, op sleutelmomenten in een speltherapietraject en op het behandelen van agressieregulatieproblematiek bij cliënten met LVB. Daarnaast loopt er een kwantitatief onderzoek naar het effect van speltherapie van Universiteit Utrecht in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede en de Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten. De highlights hoor je in deze workshop, maar bovenal ga je aan de slag om zelf ervaring op te doen met creatieve onderzoeksmethoden! 

    Martine Noordegraaf is Lector Christelijke Hogeschool Ede, Lectoraat Duurzame Zorg, Kenniskring Speltherapie

    Cora van Schaik-Groen is docent en onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk voor speltherapie. 

    Myrthe Kluin-Haster is docent en onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede. 

    Sanne de Theije is docent en onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk voor speltherapie. 

  21. Van 15:00 tot 16:40

    Workshop T: Hoe synchronisatie bijdraagt aan expressie en mentale gezondheid bij depressie en persoonlijkheidsproblematiek

    Door Sonja Aalbers en Noer Nitzsche

    Ontdek hoe muziek- en danstherapie kunnen bijdragen aan emotionele expressie en mentale gezondheid! In deze workshop ervaar je hoe ritme, synchronisatie en structuur worden ingezet om expressie en regulatie te bevorderen, specifiek bij depressie en persoonlijkheidsproblematiek. Tijdens de workshop gaan we samen improviseren op marimba’s en cello’s en samen spiegelend bewegen op muziek. Zo ervaar je enkele praktische technieken die direct toepasbaar zijn voor jou als vaktherapeut. Belangstelling? Schrijf je in en ervaar de kracht van muziek en dans in therapie! 

    Noer Nitzsche (1994) werkt als danstherapeut in een psychotherapeutische klinische setting bij De Viersprong in Halsteren. Ze specialiseert zich in het behandelen van volwassenen met complexe persoonlijkheidsproblematiek als gevolg van vroegkinderlijk trauma. Ze werkt bij voorkeur met op dans gebaseerde interventies en schrijft mee aan een CPMO-traject over de inzet van danstherapie bij persoonlijkheidsstoornissen. Noer heeft een bachelor Dans- en Bewegingstherapie (Hogeschool Zuyd), een bachelor Theaterwetenschap (Universiteit van Amsterdam) en studeerde een jaar aan de Kunstacademie van Gent (KASK). Naast haar werk als danstherapeut maakt Noer installaties en performances vanuit feministische invalshoek over de ervaring van lichamelijkheid.  

    Sonja Aalbers is docent, onderzoeker en supervisor aan de bachelor Vaktherapie van NHL Stenden en onderzoeksbegeleider aan de Master Vaktherapie van de HAN. Ook werkt zij voor University of the Arts van Codarts Rotterdam en Universitair Centrum Psychiatrie te Groningen (UMCG). Ze behaalde haar PhD aan de Open Universiteit en verrichtte postdoctoraal onderzoek met als focus muziektherapie en depressie. Met meer dan 25 jaar ervaring als muziektherapeut in de ggz, richt haar onderzoek zich op Emotieregulerende Improvisatorische Muziektherapie (EIMT) bij depressie. Daarnaast is zij actief als supervisor in eigen praktijk en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Muziektherapie. 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Sluiten