Programma van Studiedag NVPMT - Ken je kracht

Studiedag NVPMT - Ken je kracht

Programma van Studiedag NVPMT - Ken je kracht

Op vrijdag 31 mei:
10:45 - 12:15 Workshop 1 Frank Beekers - praktisch krachtvoer
  Workshop 2 Danny Jorgensen en Jasper van der Bijl - PMT in de buitenlucht
  Workshop 3 Marco Bluming - Ben je kracht
  Workshop 4 Marijke Kamping - Ontdek de kracht van adem!
  Workshop 5 Marieke van Rijn en Aarti Sarabdjitsingh - Beschermjassen als krachtbron in de zaal
  Workshop 6 Gerald Riedstra - Luisteren en kijken in de context
  Workshop 7 Amira Yehya en Erik Jumelet - Ontdek je kracht met kickboksen
  Workshop 8 Joep Kolijn en Susanne Haeyen - VRhExp de digitale therapieruimte voor de vaktherapeut
14:00 - 15:45 Workshop 1 Werkveldgroep Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), De kracht van je gesteund kunnen voelen
  Workshop 2 Werkveldgroep Verstandelijk Gehandicaptenzorg (VGZ), Je lichaam en boosheid: van voelen tot reguleren. Van onmacht naar kracht
  Workshop 3 Werkveldgroep Trauma, thuiskomen bij jezelf
  Workshop 4 Werkveldgroep Onderwijs De kracht van het toepassen van reflexintegratie binnen het onderwijs en de PMT door Marc Voshaar
  Workshop 5 Werkveldgroep Ouderen De kracht van non-verbale communicatie door Ramona Paans
  Workshop 6 Werkveldgroep Eetstoornissen De kracht van de eetstoornis door José Bonekamp en Marjon Voskamp
  Workshop 7 Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim Evaluatie van de PMT met vragenlijsten die de patiënt of cliënt invult; waarom en hoe?! door Albertine de Haan
  Workshop 8 Kennisnetwerk Hoogbegaafdheid Een snel brein, hoogbegaafdheid in je/de praktijk door Marjan van der Star en Anne Weeterings.
  1. Van 10:45 tot 12:15

    Workshop 1 Frank Beekers - praktisch krachtvoer

    Praktisch krachtvoer

    Lijkt het je leuk om eens de krachten te bundelen met een creatieve sport en spel ontwerper? Dan is deze workshop wat voor jou! Tijdens deze praktijk workshop staat zelf doen, proberen en ervaren centraal. Je treft een zaal aan vol kleine activiteiten met zowel alledaags als vernieuwend materiaal. We gaan samen met een creatieve kijk op bewegen proberen om deze activiteiten voor jullie doelgroep op maat te maken. Zo ontstaat een goede kans dat je met een hoop opgedane ideeën weer naar buiten loopt die je de volgende dag al toe kan passen in de praktijk.

  2. Van 10:45 tot 12:15

    Workshop 2 Danny Jorgensen en Jasper van der Bijl - PMT in de buitenlucht

    PMT in de buitenlucht

    PMT in de buitenlucht, hoe kunnen wij binnen PMT buiten als context benutten om het betekenisvol te maken?

    Gemiddeld zitten we allemaal veel te veel binnen gedurende de dag en dat terwijl we allang weten dat regelmatig buiten zijn goed voor de gezondheid is.

    Hoe kunnen we binnen de PMT niet alleen al hiervan profiteren, maar wat ga je dan aan activiteiten in zetten om zoveel mogelijk uit deze prachtige context te halen?

    Vanaf de CALO zullen we samen op pad gaan en jullie kennis laten maken met onze werkwijze in de natuur. Ervaringsgericht te werk gaan in de constant veranderende omgeving. Hoe ga je dit benutten om je PMT sessies zo waardevol mogelijk te maken voor de deelnemer? Met de natuur als context, co-therapeut en grote voorbeeld, doen we verschillende werkvormen die veel kracht geven.

  3. Van 10:45 tot 12:15

    Workshop 3 Marco Bluming - Ben je kracht

    Ben jij krachtiger dan je denkt?! Ik denk van wel!

    Onze patiënten zijn snel geneigd zichzelf te onderschatten. Zichzelf qua mogelijkheden lager in te schatten en daarmee de ander op een voetstuk plaatsend. In het verlengde daarvan haast automatisch weg bewegend bij (verwachte) weerstand van de ander waarbij er een overtuiging heerst dat ze niet kunnen blijven staan t.o.v. die weerstand.

    Door allerlei weerstand/krachtoefeningen met daarbij een aantal interventies kun je haast spelend met ijzer ze niet alleen bewust maken hiervan maar ze ook laten oefenen met ander gedrag.

    Af en toe een zijstraatje inslaand wordt hopelijk duidelijk hoe je van een fitnessruimte een therapieruimte kunt maken.

  4. Van 10:45 tot 12:15

    Workshop 4 Marijke Kamping - Ontdek de kracht van adem!

    Ademen, we doen het gelukkig allemaal. Vaak zonder dat je daarbij stil staat. De wijze waarop je ademt heeft enorm veel invloed op jouw welzijn, op jouw staat van zijn. De kracht van adem is groot, zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak. Je adem kun je bewust sturen en daarmee heb je direct invloed op wat er zich afspeelt in jouw hoofd en lijf. Tijdens deze workshop krijg je uitleg over de invloed van je adem en ga je laagdrempelig ervaren wat de adem met jouw staat van zijn doet. Je gaat in ieder geval ontspannen de volgende workshopronde in. Je ontvangt tips en trucs om bewust je adem in te zetten, voor jezelf, maar ook tijdens jouw PMT sessies

  5. Van 10:45 tot 12:15

    Workshop 5 Marieke van Rijn en Aarti Sarabdjitsingh - Beschermjassen als krachtbron in de zaal

    Vanuit ervaring ontdekken hoe we ‘Beschermjassen’ kunnen gebruiken als krachtbron.

    Met aandacht voor familieverhalen en (gelaagde) levensfaseveranderingen.

     ‘Beschermjassen’ (Kitlyn Tjin A Djie) bieden kracht bij levensfaseveranderingen, spanningsvolle situaties, moeilijke periodes en in het gewone leven. Beschermjassen zorgen voor het vinden van nieuwe krachtbronnen. Het werken met Beschermjassen helpt om goed te luisteren naar jezelf, naar je eigen verhaal. Waardoor we nog beter kunnen luisteren naar het verhaal van de ander.

    Om op zoek te gaan naar de krachtbronnen die als ‘Beschermjas’ kunnen dienen, gebruiken we onder meer het genogram (3 generaties) en onze familieverhalen. 

    Om zelf te ervaren wat Beschermjassen kunnen betekenen, gaan we in de workshop ook ervarings- en lichaamsgericht aan het werk.

  6. Van 10:45 tot 12:15

    Workshop 6 Gerald Riedstra - Luisteren en kijken in de context

    Vaak is het dominante verhaal van het systeem een probleemverhaal. Daar zit de last en de vaste patronen. In deze workshop nodig ik je uit om door het verhaal heen te luisteren en te kijken naar de krachten die in de context van de PMT zichtbaar worden. Hoe kun je deze in de relatie voelbaar maken voor het systeem?

  7. Van 10:45 tot 12:15

    Workshop 7 Amira Yehya en Erik Jumelet - Ontdek je kracht met kickboksen

    Lekker aan de slag met kickboksen. Prachtige handvaten die je mee kunt nemen naar je PMT-werkzaamheden, maar bovenal een gezellige workshop waar je zelf gaat ontdekken waar jouw eigen kracht ligt.

    Het wordt een sportieve workshop, een setje sportkleding mee kan prettig zijn. Mocht je zelf in het bezit zijn van handschoenen, mag je deze zeker meenemen. Neem ook een flesje water mee, we gaan fanatiek aan de slag!

  8. Van 10:45 tot 12:15

    Workshop 8 Joep Kolijn en Susanne Haeyen - VRhExp de digitale therapieruimte voor de vaktherapeut

    🌟 Ervaar de Toekomst van Therapie op 31 Mei 2024! 🌟

    Tijdens het NVPMT-congres presenteren we de fascinerende workshop "Ontdek de Kracht van VR in Psychomotorische Therapie". Stap in de wereld van VRhExp en ervaar hoe virtual reality de grenzen van vaktherapie verlegt. 

    ✨ Verken en Transformeer met VRhExp ✨

    Leer hoe VR nieuwe mogelijkheden opent voor psychomotorische therapie. Deze workshop onthult hoe VRhExp de therapeutische praktijk verrijkt, door ons te laten ontdekken waar de kracht van VR ligt in de behandeling.

    🔍 Word Pionier in Therapeutische Innovatie 🔍

    Grijp deze kans om voorop te lopen in innovatie en schrijf je in voor onze workshop tijdens het NVPMT-congres. Samen verkennen we de ongekende mogelijkheden van VR in psychomotorische therapie.

  9. Van 14:00 tot 15:45

    Workshop 1 Werkveldgroep Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), De kracht van je gesteund kunnen voelen

    De kracht van je gesteund kunnen voelen door Joy Goffin en Dorothea König

     In deze inleiding in diagnostiek en behandeling van proprioceptieve vigilantie bij patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) met onderliggend psychotrauma kijken en ervaren we aan den lijve wat er kan gebeuren als het vermogen om zich gesteund te kunnen voelen verstoord wordt en hoe we dit kunnen helpen herstellen.

    Deze workshop gaat over één van de vijf klassieke zintuigen, namelijk de huid, en hoe gesomatiseerd psychotrauma effect kan hebben op de huid van patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK). Het vermogen om - via de huid - steun te ervaren kan verminderd of zelfs afwezig zijn.

  10. Van 14:00 tot 15:45

    Workshop 2 Werkveldgroep Verstandelijk Gehandicaptenzorg (VGZ), Je lichaam en boosheid: van voelen tot reguleren. Van onmacht naar kracht

    Je lichaam en boosheid: van voelen tot reguleren. Van onmacht naar kracht door Tina Bellemans en Mieke Burger

     Boosheid is een krachtige emotie. Vaak leidt het tot onmacht (zeker bij mensen met een LVB) want de emotie overvalt je en ontaard in agressief gedrag. In deze workshop staat het omzetten van onmacht naar kracht centraal. Zo wordt er aandacht geschonken aan je lichaam gebruiken om op tijd te voelen dat je boos wordt én je lichaam gebruiken om deze emotie voldoende te reguleren.

    In deze workshop Je lichaam en boosheid: van voelen tot reguleren vertellen we over de ontwikkelde interventiebeschrijving voor mensen met een LVB om agressief gedrag te verminderen. Ook is er voldoende tijd tijdens de workshop om het werken met deze module ook aan den lijve te ondervinden.

  11. Van 14:00 tot 15:45

    Workshop 3 Werkveldgroep Trauma, thuiskomen bij jezelf

    Thuiskomen bij jezelf: helen begint door de schade onder ogen te zien en te onderzoeken vanuit welk deel in jezelf je de beweging naar herstel kunt maken. Kom dus als jezelf naar deze workshop.

    Een positieve intimiteit en seksualiteitsbeleving is niet vanzelfsprekend. En al helemaal niet voor mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. In de reguliere behandelingen is er veel aandacht voor de klachten en vermindering van klachten. Er is echter weinig aandacht voor de beleving van intimiteit en seksualiteit. Daarom is het noodzakelijk, ook ter preventie van her-victimisatie, dat er meer aandacht komt voor dit thema in de GGZ. Met onze module hopen we daar een bijdrage aan te leveren. In onze workshop ga je één van de modellen zien en ervaren en daarmee de impact en schade door seksueel misbruik voelen en de kracht van dit model om je gedrag, emoties en gedachten te kunnen gaan begrijpen, zonder oordeel.

  12. Van 14:00 tot 15:45

    Workshop 4 Werkveldgroep Onderwijs De kracht van het toepassen van reflexintegratie binnen het onderwijs en de PMT door Marc Voshaar

    Het meest gevorderde niveau van bewegen is het vermogen om volledig stil te kunnen staan.

    Reflexintegratie als uitgangspunt bij je PMT observatie op lichaam-, houding- en bewegingsbeeld.

     Wanneer reflexen niet zijn uitgedoofd spelen deze altijd een rol in het functioneren van het kind of volwassene. Aangezien reflexen voor problemen kunnen zorgen op het gebied van evenwicht, spierspanning, stress, coördinatie, scherpte van zintuigen, houding en de manier van lopen. Door middel van het toepassen van reflexintegratie kun je aan al deze aspecten werken zodat dit een positief effect heeft op het lichamelijk functioneren.

    In de workshop willen we vooral laten zien wat de kracht is van PMT en reflexintegratie samen.

  13. Van 14:00 tot 15:45

    Workshop 5 Werkveldgroep Ouderen De kracht van non-verbale communicatie door Ramona Paans

    Non-verbale communicatie is er altijd en overal. Het grootste deel van onze communicatie is non-verbaal.

    Zeker wanneer, door wat voor reden ook, communicatie via de talige weg minder mogelijk is, is het goed om je bewust te zijn van de verschillende facetten van non-verbale communicatie, en deze eventueel aan te passen waar nodig. Maar eigenlijk is het in alle situaties handig om deze kennis te hebben.

    Ken de kracht van non-verbale communicatie!

    Hoewel iedereen zich min of meer bewust is van non-verbale communicatie, en de meeste mensen ook wel wat weten over de verschillende facetten die erin zitten, gaat deze workshop hier expliciet op in.  Waaruit bestaat non-verbale communicatie? Waarop kan ik invloed uitoefenen, nu direct? Waarop niet, en wat zegt dat? Op welke wijze komt non-verbale communicatie bij jou binnen, en hoe kun je er gevoeliger voor worden?

    In de workshop wordt:

    ●            uitgelegd uit welke facetten non-verbale communicatie bestaat,

    ●            je bewust hoe je deze zelf kan ervaren en

    ●            hoe je er invloed op uit kan oefenen.

    Resultaat: je hebt nog meer vaardigheden om op een passende manier aan te sluiten bij je cliënt/patiënt/bewoner. Het zal je helpen om de ander letterlijk beter in beeld te krijgen, het geeft een onderbouwing van wat je waarschijnlijk al zag

  14. Van 14:00 tot 15:45

    Workshop 6 Werkveldgroep Eetstoornissen De kracht van de eetstoornis door José Bonekamp en Marjon Voskamp

    Ken jij de kracht van eetstoornissen?

    En hoe vind je je eigen kracht weer terug tijdens herstel?

    In deze workshop staan we stil bij de kracht van de drie speerpunten in de PMT behandeling bij eetstoornissen: lichaamsbeleving, emotieregulatie en beweging. Juist in de oogwaarschijnlijke kwetsbare doelgroep zit een enorme power en hoe kan je die op een constructieve manier inzetten. We gaan samen met jullie een aantal werkvormen doen die wij veel gebruiken in ons werk en laten ook ruimte voor input vanuit jullie.

  15. Van 14:00 tot 15:45

    Workshop 7 Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim Evaluatie van de PMT met vragenlijsten die de patiënt of cliënt invult; waarom en hoe?! door Albertine de Haan

    Hoor en ervaar wat het gebruik van vragenlijsten in de PMT kan opleveren voor jouw patiënten/ cliënten en voor jou als PMT-er! 

    Voor- en nametingen met vragenlijsten over PMT-uitkomsten die een cliënt zelf invult, kunnen gegevens opleveren die de werkzaamheid PMT onderschrijven. De uitkomsten van de vragenlijsten kunnen daarnaast actief gebruikt worden in het therapieproces van een patiënt/cliënt. Op het ambulatorium wordt PMT gegeven aan studenten die psychosociale last van diverse aard ondervinden met een negatief effect op hun studie. We hebben binnen deze PMT-context al veel ervaring met het gebruik van vragenlijsten en vinden dit een enorme meerwaarde binnen de behandeling. We delen graag onze ervaringen en gaan in de workshop praktisch aan de slag zodat je kunt ervaren wat het werken met vragenlijsten op kan leveren.

  16. Van 14:00 tot 15:45

    Workshop 8 Kennisnetwerk Hoogbegaafdheid Een snel brein, hoogbegaafdheid in je/de praktijk door Marjan van der Star en Anne Weeterings.

    Er komt steeds meer bekendheid over hoogbegaafdheid, waardoor het in de praktijk ook steeds vaker voor lijkt te komen. We willen je in 1,5 uur meenemen in de wereld van hoogbegaafdheid, delen onze kennis met je en staan stil bij hoe je als therapeut de hoogbegaafde cliënt in zijn / haar proces kan volgen en van daaruit kan laten ervaren en stilstaan.

    We starten de workshop met basisinformatie over hoogbegaafdheid. Want wat is hoogbegaafdheid? Zijn alle mensen met een hoog IQ ook hoogbegaafd? Welke kenmerken van hoogbegaafdheid kun je in de therapieruimte herkennen? Daarna gaan we in verschillende werkvormen HB in de praktijk beleven en staan we stil bij wat HB cliënten in de praktijk nodig hebben van jou als therapeut

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Voorwaarden en prijzen

Ticket Prijs
Geen lid € 190,00
Lid € 100,00
Student-lid € 15,00
Sluiten