Medilex: KOPP/KOV-kinderen Handelen in het belang van kind en ouder
In Nederland zijn er ruim 577.000 kinderen met ouders met een psychische stoornis of verslavingsproblematiek. Psychische aandoeningen en verslavingsproblematiek beperken ouders in het ouderschap. Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) of Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV) hebben een verhoogde kans om zelf ook een psychische stoornis of verslavingsproblematiek te ontwikkelen. Het inzetten van preventie, vroege signalering en adequate interventies dragen bij om ernstige problemen te voorkomen.
Als hulpverlener ziet u KOPP/KOV-kinderen op het moment dat zijn vastlopen. Of wellicht behandelt u als zorgprofessional regelmatig patiënten voor hun problemen, maar zijn zij naast patiënt ook ouder en hebben een gezin. Hoe kunt u als behandelaar zowel het kind, de ouder en het gezin ondersteunen en handvatten bieden? Hoe gaat u het gesprek aan met uw patiënt over het kind? En wat kunt u als zorgprofessional betekenen voor deze kinderen?
Verdiep u in één dag in de ondersteuningsmogelijkheden bij KOPP en KOV!
Tijdens deze eendaagse cursus krijgt u meer inzicht in problematiek bij KOPP en KOV en bieden Maryleen Sorée (preventiewerker en KOPP consulent) en Yvonne Rühl (senior preventiewerker Novadic-Kentron) u praktische tips en handvatten die u kunt inzetten om KOPP/KOV-kinderen en hun directe omgeving te ondersteunen.
Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:
- Wat zijn de risico's voor het kind?&
- Hoe kunt u KOPP/KOV signaleren?
- Hoe gaat u het gesprek aan met zowel ouder als kind?
- Welke stappen kunt u zetten om niet alleen de ouder, maar het hele gezin te ondersteunen?
- Wat is het belang van preventie bij problemen bij KOPP/KOV en hoe kunt u dit aanpakken?
De cursus is praktisch ingesteld. Daarnaast is er ook ruim voldoende tijd voor uw eigen inbreng en voor het stellen van vragen.